Veelgestelde vragen (en hun antwoorden)

 

Wat is Roeicoach.com?

Roeicoach.com is een stichting die coachcursussen aan roeiend Nederland aanbiedt. De stichting wil competente (en indien gewenst/zo mogelijk) gekwalificeerde instructeurs en coaches opleiden. De cursussen zijn modulair van opzet: heb je echter geen zin of tijd om een volledige cursus te volgen, of wil je ontdekken of coachen iets voor jou is, dan kan je ook de voor jou interessante modules volgen. Op deze wijze biedt de stichting Roeicoach op een laagdrempelige wijze de mogelijkheid aan om op een gestructureerde wijze kennis en kunde op het gebied van instructie en coaching op te doen.

Wie zitten achter Roeicoach.com?

De stichting Roeicoach is opgericht door Jeroen Brinkman (van RowAnalysis) , Lars Hoeksel (van Row2Day) en Theo van den Broek (van SaarRowingCenter). Jeroen, Lars en Theo zijn gepassioneerd door het roeien en bieden hun kennis en ervaring op het gebied van roeien en coachen én het geven van cursussen aan. Zowel Jeroen, Lars als Theo staan ‘regelmatig’ voor de ‘coach-in-opleiding’ klas. We zijn geen nieuwkomers op het gebied van coachopleidingen. Verschillende verenigingen hebben dan ook al gebruik gemaakt van cursussen, die door Lars, Theo of Jeroen ontwikkeld en gegeven zijn. Nieuw is, dat we onze krachten en cursussen gebundeld hebben.

Is Roeicoach.com een commercieel bedrijf?

We zijn een stichting. Onze cursussen zijn afgestemd op de behoeften van de Nederlandse roeiverenigingen en sluiten optimaal aan bij de instructie- en coachpraktijk. De docenten van Roeicoach zijn gekwalificeerd en hebben daarnaast de RC-4 opleiding van de KNRB met succes gevolgd.
Wat de prijsstelling van betreft, wij streven als stichting er naar onze opleidingen zo goedkoop mogelijk aan te bieden. Docentvergoeding, reiskosten, cursusmateriaal, webshop, het ontwikkelen van cursusmateriaal in combinatie met moderne hulpmiddelen (zoals de RoeiApp en de modulaire methode) en het afdragen van BTW zijn in hoge mate bepalend voor de prijsstelling van ons aanbod.

Zijn jullie een concurrent van de KNRB?

Wij zien ons zelf niet als concurrent van de KNRB. De stichting Roeicoach werkt graag samen met de KNRB. Immers beiden hebben de intentie om competente instructeurs en coaches op te leiden en maken hierbij gebruik van eigen opleidingsmateriaal. Daarnaast willen wij de KNRB ondersteunen met het kwalificeren van coaches door het geven van cursussen, het afnemen van Proeven van Bekwaamheid (PVB’s) en het opleiden van PvB beoordelaars in het op de juiste wijze afnemen van PVB’s.

Waarin onderscheiden jullie je van de KNRB?

Onze cursussen kunnen in hun geheel, maar ook als afzonderlijke modules worden gevolgd. Door deze opzet is de cursist vrij om een eigen tempo te volgen en te kiezen wanneer en waar hij/zij de betreffende module volgt. We streven er naar om alle cursussen en modules ten minste tweemaal per jaar aan te bieden. Ook hebben we het uitgangspunt om elke module zowel in het weekend als op een doordeweekse avond aan te bieden. Inhoudelijk zijn onze cursussen gelijkwaardig aan die van de KNRB. Onze cursussen worden uitstekend ondersteund door goed beeld- en video materiaal en moderne hulpmiddelen zoals de RoeiApp en de Modulaire methode.

Kun je met het volgen van een cursus bij de stichting Roeicoach een KNRB-diploma krijgen?

Voor een KNRB-coachdiploma moeten PvB’s (Proeven van bekwaamheid) worden afgelegd. Op dit moment is de KNRB nog niet zo ver, dat zij het toestaat dat cursisten van de stichting Roeicoach op basis van onze cursussen PvB's mogen afleggen.

Ik ben niet geïnteresseerd in een volledige cursus, kan ik mij alleen verdiepen in die onderdelen waar ik interesse in heb?

Wij bieden onze opleidingen ook in een modulaire vorm aan. Dit biedt geïnteresseerden de mogelijkheid om in eigen tempo die kennis op te doen waar interesse in is c.q. waar behoefte aan is. Wil je (nog) meer, dan volg je een of meerdere modules extra.

Nemen jullie ook PvB’s af?

Wij organiseren het aftekenen van PvB’s voor je (zie: PvB aftekenen). Indien gewenst kunnen onze docenten zelf ook PvB’s aftekenen. Op dit moment is de KNRB nog niet zo ver, dat zij het toestaat dat cursisten van de stichting Roeicoach op basis van onze opleidingen PvB's mogen afleggen. Voor het aftekenen van je PvB's dien je dus een KNRB cursus te hebben gevolgd. 

Waar worden de cursussen gegeven?

De stichting Roeicoach biedt bij voldoende vraag haar opleidingen aan van Groningen tot Maastricht, van Amsterdam tot Enschede. Op deze wijze kun je altijd met beperkte reistijd een cursus of module volgen. Om de kosten laag te houden maken we gebruik van de gastvrijheid van de Nederlandse roeiverenigingen. De cursussen en modules worden verspreid over het jaar georganiseerd. Op verzoek ondersteunen wij verenigingen in-house bij het verzorgen van interne instructie- en coachopleidingen.

Kan ik ook bij jullie aankloppen om zelf gecoacht te worden?

We zijn een stichting die coachopleidingen aanbiedt. De stichting wil competente (en indien gewenst/zo mogelijk) gekwalificeerde instructeurs en coaches opleiden. Wil je leren coachen, dan kunnen wij je verder helpen. Wil je gecoacht worden, dan helpen RowAnalysis, Row2Day en SaarRowingCenter je graag met je coachvraag.